Panowie dziwni jesteście, fiata traktujecie jak podauta a sami jezdzicie skodami :roll: skoda przy fiacie to niby co? Lambordziniiii ? :haha:
Problem ze stacyjką
Zwiń
X
-
Problem ze stacyjką
Witam.Mam problem z odpaleniem samochodu.Po przekręceniu kluczyka nie ma reakcji rozrusznika.Prawdopodobnie wczoraj moja córa ruszała kierownicą na blokadzie kierownicy.Miałem już raz takie objawy gdy sam zrobiłem coś takiego ale po kilkunastu próbach (ruszanie kierownicą i przekręcanie kluczyka jednocześnie)objawy ustąpiły.Podejrzewam że to jest powiązane z blokadą kierownicy.Pilnie proszę o pomoc.
Piotr
-
-
Zamieszczone przez brusekPodejrzewam że to jest powiązane z blokadą kierownicy.
[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 12:28 ]
a tu masz podobny temat http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=stacyjka
Komentarz
-
-
Blokada jest tylko mechaniczna. Jeżeli nie pali się kontrolka od imo to albo kostka albo rozrusznik. Ja stawiam na szczotki w rozruszniku, dzisiaj robiłem Octe z takimi objawami jedna szczotka była grubości papieru.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Rozebrałem kolumne kierowniczą powypinałem kable przeczyściłem styki i nic.zastanawiam się na jedną rzeczą czy po przekreceniu kluczyka na zapłon powinienem mieć ,,pyknięcie,,na rozruszniku za każdym razem bo mam raz na kilka prób.Do rozrusznika w tym silniku nie ma dojścia od góry.Zastanawiam się czy da się jakoś odpalić go na ,,krótko,,żeby dojechać do warsztatu?
dzięki P.
[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 16:06 ]
Popychanie automatu odpada (chyba).
Komentarz
-
-
Popychanie automatu odpada (chyba).
pyknięcie,,na rozruszniku za każdym razem bo mam raz na kilka prób
Jeżeli cyka rozrusznik raz na kilka przekręceń to ja bym stawiał że na 99% jest to wina rozrusznika. Wykręcenie rozrusznika z kanału to jakieć 20 minut roboty, a sama naprawa jest prosta. Rozbierasz go sprawdzasz stan szczotek jeżeli sa wyrąbane to wymieniasz na cały nowy moduł. Możesz sprawdzić czy na rozrusznik podawany jest prąd, wtedy będziesz wiedział czy to z nim są problemy.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Witam.Wezwałem pomoc drogową gościu stwierdził na miejscu że to rozrusznik (pukał w niego ale nie zaskoczył) więc kazałem się holować do warsztatu.Przyznam że stawiałem na stacyjkę bo rozrusznik padł nagle bez ,,ostrzeżenia,,.Wielkie dzięki za pomoc jutro po naprawie napisze co poszło konkrertnie.
Pozdrawiam P.
Komentarz
-
-
Witam.
Przeczytałem kilkanaście odpowiedzi,ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Przekręcam kluczyk w stacyjce i nic nie działa,mam ciemno na pulpicie.Nic się nie świeci żadna kontrolka.
I tak może za trzecim dopiero razem pojawia się wszystko na pulpicie i jest ok.
Byłem u fachowca wymieniłem kostkę pod stacyjką (fakt że nie oryginał) i był spokój na kilka dni. Dziś znów nie mogłem odpalić samochodu.O co chodzi ? A najlepsze jest to że jak jadę do warsztatu to wychodzę na głupka bo wtedy jest wszystko ok. Musiałem nagrać na telefon. Proszę o pomoc.
Pozdrawiamozipegl
Komentarz
-
-
Panowie
mój problem dotyczy Octavii z 2003 1,9 tdi
Przy próbie odpalenia rozrusznik nie reaguje, kontrolki świeca się pięknym soczystym kolorem i nawet o ton nie przygasają, w pierwszym momencie mówię akumulator naładuje będzie git po ok 3 h bez zmian. Myślę sobie że może rozrusznik albo kostka. Kolega proponuje aby spróbować z kabli, dużo nie tracąc podjeżdżamy jego sprawnym autem podłączamy kable i od pierwszego strzału zaklekotał mój grzechotnik.
Pytanie: Czego się czepnąć
A. Akumulator
B. Rozrusznik
C. Kostka stacyjki
Gdyby słaby akumulator to by przynajmniej kontrolki przygasły, rozrusznik to to może by ciapnął, stuknął a kostka w ogóle nie kontaktowała, dlaczego odpalił z kabli??
podpowiecie coś?1.9 - 130km
Komentarz
-
Komentarz